20 Important GK Questions with Answers for Kerala PSC Exams

General Knowledge is one of the most important topics for Kerala PSC exams. That is the main reason candidates search for important general knowledge questions and answers. In this post, you can get 20 Important GK Questions with Answers for Kerala PSC competitive exams. Test your GK level with these questions. These PSC questions will help the candidates who are going to attend the PSC exams.

Important GK Questions with Answers for Kerala PSC Exam


Also check:

Top 20 GK Questions and Answers

1. The only person who headed government in Travancore, Tranvancore-Cochin and Kerala:
Answer: Pattom Thanu Pillai

2. Which was the only state under President’s rule when the linguistic reorganisation was done in 1956?
Answer: Kerala

3. Kerala was brought under the President’s rule for the last time in:
Answer: 1982

4. The first to complete tenure as the Chief Minister of Kerala:
Answer: C. Achutha Menon

5. Who became the Governor of an Indian State after holding the post of Chief Minister of Kerala:
Answer: Pattom Thanu Pillai

6. The first Congress Chief Minister of Kerala:
Answer: R. Sankar

7. The youngest to become the Chief Minister of Kerala:
Answer: A.K. Antony

8. The oldest to become the Chief Minister of Kerala:
Answer: V.S. Achuthanandan

9. Who is the only person in Kerala to hold the office of MLA, MP, Speaker, Minister, Deputy Chief Minister and Chief Minister?
Answer: C.H. Muhammad Koya

10. The King of Travancore who constructed the ‘Udayagiri Fort and Vattakottai (Circular Fort) in Kanyakumari:
Answer: Marthanda Varma

11. Padmanabhapuram Palace owned by Government of Kerala is in the district of :
Answer: Kanyakumari (Tamil Nadu)

12. The courts in Travancore established by Colonel Munroe functioned on the basis of:
Answer: Chattavariyolakal

13. In which year the Bolgatty Palace was built?
Answer: 1744

14. The seat of Kerala High Court:
Answer: Kochi

15. Who was the first chairman of the Thiru-Kochi Public Service Commission?
Answer: C. Kunhiraman

16. Who is the first to become union cabinet minister after holding the post of Chief Minister of Kerala?
Answer: A.K. Antony

17. The Portuguese Viceroy who built St.Angelo Fort at Kannur:
Answer: Don Francesco de Almeida (1505)

18. Who seized the Fort Angelo in 1663?
Answer: The Dutch

19. Who gave permission to built the Anjengo Fort in 1960:
Answer: Rani of Attingal

20. VAT was brought into force in Kerala on:
Answer: 2005 April 1

Leave a Comment